Bahan Tambah Makanan
Bahan tambah makanan ialah bahan kimia yang ditambahkan ke dalam makanan untuk tujuan mengawet, atau meningkatkan bau, rasa, dan rupa makanan. |
Bahan Tambah Makanan daripada Sumber Asli
1. | Garam, gula, dan cuka adalah bahan daripada sumber asli yang digunakan untuk mengawetkan makanan. Contoh bahan makanan yang diawet dengan bahan tambah ini ialah ikan masin, jem, dan makanan dalam tin. |
2. | Bahan-bahan tambah makanan ini berfungsi sebagai pengawet, iaitu untuk membunuh mikroorganisma atau mencegah pertumbuhan mikroorganisma yang merosakkan makanan. |
3. | Bahan makanan dapat disimpan lebih lama jika ditambahkan pengawet. |
Fungsi dan Pengggunaan Bahan Tambahan Buatan dalam Makanan
1. | Dalam industri pemprosesan makanan, bahan tambah makanan buatan ditambahkan kepada makanan untuk menjadikan makanan | |
(a) | lebih bermutu. | |
(b) | lebih tahan lama. | |
(c) | kelihatan lebih menarik. | |
(d) | lebih mudah dicerna. | |
(e) | lebih sedap dimakan. | |
2. | Jadual di bawah ini menunjukkan jenis bahan tambah makanan buatan dan fungsinya. |
Jenis bahan tambah makan buatan | Contoh | Fungsi | Jenis makanan |
Pengawet | Natrium nitrit | Daging, sosej, burger | |
Natrium benzoat | Mencegah pertumbuhan mikroorganisma | Belacan, cencaluk, jus buah-buahan, sos, marjerin | |
Sulfur dioksida Asid askorbik | Jus buah-buahan, jem | ||
Pengantioksida | Asid sorbik, Asid sitrik | Menghalang pengoksidaan lemak dan minyak oleh oksigen di udara | Minyak masak, minyak sapi, makan yang digoreng, biskut |
Perisa | Mononatrium glutamat | Meningkatkan rasa pada makanan | Kicap soya, sos cili, sos tomato, sos tiram, makanan rapu |
Aspartam | Memberikan rasa manis pada makanan dan minuman tanpa menggunakan gula | Minuman ringan, makanan rapu | |
Penstabil dan pemekat | Agar-agar dan gam acacia | Memekatkan dan menstabilkan makanan | Tepung susu, makanan bijirin, sos |
Pewarna | Sebatian azo dan trifenil | Mencantikkan rupa makanan | Aiskrim, jem, minuman ringan, minuman kordial, gula-gula, kuih lapis, kek dan aising |
Kesan Bahan Tambah Makanan Buatan yang Berlebihan Terhadap Kesihatan
1. | Peraturan-Peraturan Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983 telah menyenaraikan jenis-jenis bahan tambah makanan buatan yang dibenarkan dan kuantiti bahan yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan untuk dimasukkan ke dalam makanan. |
2. | Pengguna hendaklah mengamalkan sikap berhati-hati apabila membeli makanan untuk memastikan bahan makanan yang dimakan tidak menjejaskan kesihatan. |
3. | Pengambilan perisa seperti mononatrium glutamat yang berlebihan boleh menyebabkan gangguan saraf dan otak, terutamanya kepada kanak-kanak, manakala bahan pewarna buatan yang ditambahkan secara berlebihan pada makanan dan minuman boleh menyebabkan penyakit kanser. |
4. | Pengguna mestilah meneliti label pada makan yang dipek atau ditin supaya mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985 di bawah Akta Makanan 1983 seperti berikut : |
1. | Nama dan alamat syarikat pengeluar |
2. | Jenis makanan |
3. | Ramuan makanan |
4. | Kuantiti makanan |
5. | Tarikh luput |
6. | Tanda halal |
5. | Sebagai pengguna anda berhak untuk membuat pilihan yang terbaik apabila membeli barangan keperluan anda! SUMBER:http://www.tutor.com.my/tutor/arkib2002.asp?e=SPM&s=KIM&b=SEP&m=2&r=m&i=NOTA |
No comments:
Post a Comment